Welke kruiden horen niet in een kruidentuintje?

Kruidentuin

Als je net begint met het aanleggen van een kruidentuin, kan het lastig zijn om te weten welke kruiden je wel of niet moet kiezen. Er zijn tal van kruiden beschikbaar, maar niet allemaal zijn ze even geschikt voor de gemiddelde kruidentuin. Sommige kruiden zijn gewoonweg te groot, te agressief of niet geschikt voor de omgeving waarin ze groeien. In dit artikel zullen we kijken naar enkele van de kruiden die je misschien beter niet in je kruidentuin kunt kweken.

  1. Munt

Munt staat bekend om zijn heerlijke smaak en wordt vaak gebruikt om thee en cocktails op smaak te brengen. Maar als je niet oppast, kan munt zich snel verspreiden en je hele tuin overnemen. Het heeft namelijk de neiging om ondergronds uitlopers te vormen, waardoor het zich snel verspreidt. Als je toch graag munt wilt kweken, kun je dit beter in een pot doen en deze vervolgens in de tuin plaatsen.

  1. Citroenmelisse

Citroenmelisse is een ander kruid dat de neiging heeft om snel te groeien en zich te verspreiden. Het heeft een heerlijke citroensmaak en kan gebruikt worden om thee en andere dranken op smaak te brengen. Maar als je het in de volle grond plant, kan het een invasieve plant worden die andere planten in je tuin overwoekert.

  1. Dille

Dille is een kruid dat bekend staat om zijn kenmerkende geur en smaak. Het wordt vaak gebruikt in de keuken bij het bereiden van visgerechten. Maar dille heeft de neiging om snel te groeien en heeft veel ruimte nodig. Als je niet oppast, kan het andere planten in je tuin verstikken. Dille kun je beter in een aparte pot kweken.

  1. Oregano

Oregano is een heerlijk kruid dat vaak wordt gebruikt in de Italiaanse keuken. Maar oregano kan zich ook snel verspreiden en andere planten overwoekeren. Het is daarom het beste om oregano in een pot te kweken in plaats van in de volle grond.

  1. Rozemarijn

Rozemarijn is een heerlijk kruid dat vaak wordt gebruikt in de mediterrane keuken. Het heeft een mooie uitstraling en een aangename geur. Maar rozemarijn heeft de neiging om vrij groot te worden en heeft veel ruimte nodig om te groeien. Het is daarom belangrijk om er rekening mee te houden dat het andere planten in je tuin kan verstikken als je het niet op de juiste manier snoeit.

  1. Venkel

Venkel is een kruid dat bekend staat om zijn anijsachtige smaak. Het kan worden gebruikt in salades en als smaakmaker voor vleesgerechten. Maar venkel heeft de neiging om snel te groeien en heeft veel ruimte nodig. Het kan ook andere planten in je tuin overwoekeren. Als je toch graag venkel wilt kweken, kun je dit beter in een aparte pot doen en deze op een zonnige plek in de tuin plaatsen.

  1. Citroenverbena

Citroenverbena is een kruid dat bekend staat om zijn heerlijke citroensmaak en wordt vaak gebruikt om thee en andere dranken op smaak te brengen. Maar citroenverbena heeft de neiging om gevoelig te zijn voor koude temperaturen en kan in de winter doodgaan als het niet goed wordt beschermd. Het is daarom belangrijk om er rekening mee te houden dat het mogelijk niet geschikt is voor alle klimaten en omstandigheden.

  1. Anijs

Anijs is een kruid dat bekend staat om zijn kenmerkende smaak en wordt vaak gebruikt als smaakmaker voor zoete gerechten. Maar anijs heeft de neiging om snel te groeien en heeft veel ruimte nodig om te groeien. Het kan ook andere planten in je tuin overwoekeren. Als je toch graag anijs wilt kweken, kun je dit beter in een aparte pot doen en deze op een zonnige plek in de tuin plaatsen.

  1. Dragon

Dragon is een kruid dat bekend staat om zijn sterke smaak en wordt vaak gebruikt in de Franse keuken. Maar dragon heeft de neiging om snel te groeien en heeft veel ruimte nodig om te groeien. Het kan andere planten in je tuin overwoekeren. Dragon kun je daarom beter in een aparte pot kweken en deze op een zonnige plek in de tuin plaatsen.

  1. Koriander

Koriander is een kruid dat bekend staat om zijn unieke smaak en wordt vaak gebruikt in Aziatische gerechten. Maar koriander heeft de neiging om snel te groeien en heeft veel ruimte nodig om te groeien. Bovendien kan koriander gevoelig zijn voor insecten en ziekten, wat het een uitdaging kan maken om het in een tuin te kweken. Koriander kun je daarom beter in een aparte pot kweken en deze op een zonnige plek in de tuin plaatsen.

Welke kruiden horen niet in een kruidentuintje?
Schuiven naar boven